2011-02-21

Opbouw Tigchelkachel

Vandaag is de Tigchelkachel geplaatst die ik vorig jaar besteld heb. De Tigchelkachel is een zogenaamde accumelerende houtkachel. Dat wil zeggen dat de kachel warmte opslaat en langzaam afgeeft aan de omgeving. Hierdoor hoef je voor een dag warmte hooguit twee keer een uur te stoken. De kachel geeft na een stookbeurt de warmte nog ca 10 uur lang af.

De kachel accumuleert doordat deze is gemaakt van vuurbeton. Heel veel vuurbeton. 800 kilo voor het type dat ik heb gekocht (6D). De kachel is opgebouwd uit losse elementen die in elkaar moeten worden gezet. Het is een puzzelstuk van 68 betonnen delen. Hierbij heb ik de cylindrische elementjes voor het asrooster maar even als één geteld. Sommige delen zijn heel zwaar, zoals de bodemplaat en bovenkant. Andere zijn klein.

De kachel accumuleert ook doordat de hete verbrandingsgassen een weg moeten afleggen door de kachel. Eerst aan de voorkant naar boven, dan opzij naar beneden en tenslotte aan de achterkant weer naar boven. Zo wordt de warmte maximaal aan al het beton afgegeven. Sommige elementen zitten er alleen maar in om extra gewicht (=opslag) te hebben.

Ik heb lang getwijfeld of ik de kachel zou nemen. Het is een mooie kachel. Door de ronde vormen en het gladde oppervlak is het heel aaibaar beton. Maar het is ook een grote kachel die veel aandacht opeist. Ik ben daarnaast ook nog eens gegaan voor een iets grotere kachel dan de kleinste. Dit voor de extra capaciteit die ik in mijn woonkamer nodig heb. Ik wist dat ik na het plaatsen nog maatregelen moest nemen om de inrichting er op te gaan afstellen. Dat is nog niet gebeurd.

Nog even vermelden dat de kachel is besteld bij Huib de Vries uit Tilburg, dealer voor Zuid-Nederland. Huib heeft de kachel ook opgebouwd, met hulp van mij. Je ziet me niet in actie omdat ik de foto's heb gemaakt.

Hier een impressie:

Deel van de spullen na uitladen. Uitladen van alle spullen kostte al meer dan een uur:














Het begin is er:


















Begin met derde laag. Vuurkamer krijgt vorm:


















Alles zit goed dicht door glaswol en elk onderdeel is genummerd toen de kachel bij Tigchelkachel uit elkaar is gehaald en in de kist werd gestopt:


De vuurkamer. Asrooster van betonnen cylindertjes die weer op een metalen rooster liggen. Nozzles (kleine gaatjes) voor secundaire luchttoevoer goed zichtbaar.



Extra betonnen platen voor warmteopslag plus een paar stukken om bypass-schuif te beschermen tegen de hitte:



Bijna klaar. Beton is heel moeilijk gelijkmatig van kleur te krijgen. Vlekken en kleurverschillen heb je altijd, tenzij je voor gekleurd beton gaat. Maar ook dan kunnen er verschillen zijn:



Rookgasafvoer aangesloten, thermometer en deur geplaatst, veegluiken en klep voor asla (tevens luchttoevoer) geplaatst, dus tijd voor eerste keer stoken:



De eerste stook duurde van kwart over twee tot kwart over drie 's middags. De kachel werd pas goed warm aan de buitenkant rond kwart over zes. 's Avonds nog een kleine stook gedaan om er mee te oefenen. Rookgasafvoer staat open (bovenste knop) en bypass helemaal dicht, zodat alle verbrandingsgassen door de kachel gaan. Dioor flits is glimmen van beton goed te zien.



Het is nu zaak vertrouwd te raken met de kachel. In vergelijking met de vorige kachel is er iets minder kans op geur van verbranding in de buurt. Bij de vorige moest ik daarvoor oppassen omdat de neiging tot smoren van het vuur groot was om de kachel gaande te houden en toch de temperatuur in huis in bedwang te houden. Hier kan je voluit stoken in korte tijd.

Volgers

Over mij

I'm a software developer, currently working at Tilburg University. Most of my software development work is related to library data, like interchange of publications metadata, full text indexing and making data available through websites and services. I like to travel, mainly to Africa and the Middle East. For some years I'm studying the Arabic language.