De kachel accumuleert doordat deze is gemaakt van vuurbeton. Heel veel vuurbeton. 800 kilo voor het type dat ik heb gekocht (6D). De kachel is opgebouwd uit losse elementen die in elkaar moeten worden gezet. Het is een puzzelstuk van 68 betonnen delen. Hierbij heb ik de cylindrische elementjes voor het asrooster maar even als één geteld. Sommige delen zijn heel zwaar, zoals de bodemplaat en bovenkant. Andere zijn klein.
De kachel accumuleert ook doordat de hete verbrandingsgassen een weg moeten afleggen door de kachel. Eerst aan de voorkant naar boven, dan opzij naar beneden en tenslotte aan de achterkant weer naar boven. Zo wordt de warmte maximaal aan al het beton afgegeven. Sommige elementen zitten er alleen maar in om extra gewicht (=opslag) te hebben.
Ik heb lang getwijfeld of ik de kachel zou nemen. Het is een mooie kachel. Door de ronde vormen en het gladde oppervlak is het heel aaibaar beton. Maar het is ook een grote kachel die veel aandacht opeist. Ik ben daarnaast ook nog eens gegaan voor een iets grotere kachel dan de kleinste. Dit voor de extra capaciteit die ik in mijn woonkamer nodig heb. Ik wist dat ik na het plaatsen nog maatregelen moest nemen om de inrichting er op te gaan afstellen. Dat is nog niet gebeurd.
Nog even vermelden dat de kachel is besteld bij Huib de Vries uit Tilburg, dealer voor Zuid-Nederland. Huib heeft de kachel ook opgebouwd, met hulp van mij. Je ziet me niet in actie omdat ik de foto's heb gemaakt.
Hier een impressie:
Deel van de spullen na uitladen. Uitladen van alle spullen kostte al meer dan een uur:
Het begin is er:
Begin met derde laag. Vuurkamer krijgt vorm:
Alles zit goed dicht door glaswol en elk onderdeel is genummerd toen de kachel bij Tigchelkachel uit elkaar is gehaald en in de kist werd gestopt:
De vuurkamer. Asrooster van betonnen cylindertjes die weer op een metalen rooster liggen. Nozzles (kleine gaatjes) voor secundaire luchttoevoer goed zichtbaar.
Extra betonnen platen voor warmteopslag plus een paar stukken om bypass-schuif te beschermen tegen de hitte:
Bijna klaar. Beton is heel moeilijk gelijkmatig van kleur te krijgen. Vlekken en kleurverschillen heb je altijd, tenzij je voor gekleurd beton gaat. Maar ook dan kunnen er verschillen zijn:
Rookgasafvoer aangesloten, thermometer en deur geplaatst, veegluiken en klep voor asla (tevens luchttoevoer) geplaatst, dus tijd voor eerste keer stoken:
De eerste stook duurde van kwart over twee tot kwart over drie 's middags. De kachel werd pas goed warm aan de buitenkant rond kwart over zes. 's Avonds nog een kleine stook gedaan om er mee te oefenen. Rookgasafvoer staat open (bovenste knop) en bypass helemaal dicht, zodat alle verbrandingsgassen door de kachel gaan. Dioor flits is glimmen van beton goed te zien.
Het is nu zaak vertrouwd te raken met de kachel. In vergelijking met de vorige kachel is er iets minder kans op geur van verbranding in de buurt. Bij de vorige moest ik daarvoor oppassen omdat de neiging tot smoren van het vuur groot was om de kachel gaande te houden en toch de temperatuur in huis in bedwang te houden. Hier kan je voluit stoken in korte tijd.
Hoi Fred, bedankt voor het verslag. We zijn ook aan het kijken naar een accumulerende kachel. Je zult met de invallende winter vast weer veel plezier van de kachel hebben. Duurt het nog steeds 4 uur vanaf het moment van aansteken totdat de kachel goed warmte gaat uitstralen? Kun je aangeven hoe lang de kachel warmte blijft uitstralen na een goede stookbeurt?
BeantwoordenVerwijderenDag ghjhguh,
BeantwoordenVerwijderenIk ben er erg tevreden over en heb de CV dit najaar alleen aan gehad om de CV te testen.
Ik leer nog steeds over de kachel. Afgelopen winter was het na plaatsen van de kachel niet zo lang koud meer, dus kon ik er niet zo goed mee oefenen. En ik had geen goed hout. Toen lukte het redelijk om de woonkamer enigszins op temperatuur te houden in de heel koude tijden. Nu lukt het veel beter om een goede temperatuur te ontwikkelen, onder andere door beter hout (ook fijner gakloofd) en door meer ervaring met de kachel.
Wat betreft de warmte het volgende. In het begin van een stookbeurt heb ik al wel wat onmiddellijke stralingswarmte vanuit het raam. Dat is al prettig als je er voor zit. De top van de warmte is met dit model (6D) na een uur of drie en dan heb ik in totaal uren warmte, ook in de aanloop naar die top. In het weekeinde stook ik twee stookbeurten op een dag. Dan haal ik makkelijk 20 graden of meer in de woonkamer gedurende de hele dag. Doordeweeks is er maar tijd voor een stookbeurt 's avonds. Dan kan het vooraf wel wat fris zijn, dus ik houd een minimum-temperatuur van 15 graden aan via de thermostaat van de centrale verwarming. Ik ben als ik thuis kom nog druk van het fietsen, en daarna van koken en eten, dus heb ik geen last van kou als het 15 graden zou zijn. De kachel krijgt de woonkamer dan in de loop van de avond nog op 20 graden. Voordat de top bereikt wordt, wordt het langzaam warmer, wat goed past bij mijn leefpatroon. Daarna koelt het 's nachts langzaam af tot ca 18 graden of iets minder 's ochtends, wat voor mij okee is.
De kachel is zuinig met hout en stookt schoon en zet daardoor, ook met de mist nu, de buurt niet in de stank. Door de relatief korte stookbeurten is het ook leuk stoken. Je hoeft de kachel niet steeds bij te houden en niet te temperen.
Ik denk dat je met een kleiner model misschien iets sneller meer warmte hebt, maar korter. Met een heel grote kachel stook je ook voor tijden dat je er niet bent. Die van mij is goed voor mij.
Beste Fred. Erg leuk verslag! ik vroeg me af hoe de "nozzles" met lucht gevoerd worden. is dat via de achterkant? en kunt u die ook regelen?
BeantwoordenVerwijderenmvg Bart
Dank je wel, Bart.
BeantwoordenVerwijderenDe luchttoevoer vindt plaats via de klep voor de aslade, zowel de primaire luchttoevoer (door de bodem) als de secundaire toevoer via de nozzles. Vooral bij de top van de verbranding zie je daar blauwgele vlammen uit komen, teken dat er iets onvolledige verbranding zou zijn zonder die nozzles. De vuurkamer bevindt zich in een binnenkamer en daartussen zit enige ruimte die in contact staat met de ruimte waar de aslade in staat. Ik heb gekozen voor een toen net nieuw ontworpen rechte deur en lade. Die heeft in de deur geen extra secundaire luchttoevoer, zoals de traditionele deur wel heeft.
De luchttoevoer als geheel kan je regelen via de klep, maar de verhouding primair/secundair niet. Dat laatste is geen probleem, al zou ik zelf graag - omdat ik dat leuk vind - meer regelknopjes hebben omdat in mijn ogen de ideale verhouding primair/secundair in de loop van een stookbeurt van meer secundair (ontgassingsfase) naar meer primair (opgloeien kooltjes) verschuift.
Ervaring is dat de verbranding veel beter en schoner is als ik het rooster wekelijks goed schoonmaak; vrij van as en spijkers. Spijkers uit pallethout verstoppen samen met as heel makkelijk het rooster. Ook met niet zo veel pallethout heb je snel enkele honderden grammen spijkers in de week op het rooster liggen. Door die verstopping is er te weinig (primaire) luchtaanvoer en blijven kooltjes later lang in de as liggen. Vandaar goed schoonhouden.